Sajnos minden új szakma tele van kontárokkal, szélhámosokkal, a mienk pedig főleg! Újabban a "szerződésünk van a google-val" tipusú kamu továbbfejlesztett változata él. S mivel április végén a google új algoritmusai eléggé megtépázták a keresőoptimalizálók tekintélyét, várhatóak az újabb trükkök is. De erről később még lesz szó, mert az egyszeri weblap készítő hazudik annyit, mint az egyszeri politikus. Most nézzük az alapesetet.

Honlapot szeretne a szerencsétlen. Lövése sincs, milyet. Milyen szolgáltatásokat szeretne rá, kérdezzük. Nem is érti. Rávezetjük. Galéria? Űrlapküldő? Hírek és hozzászólások? Termékkatalógus, netán webáruház? Azt mondja, nem tudja, csak elől legyen a google-ban. És persze olcsó legyen, inkább mi fizessünk érte, az lenne a legjobb.

Világszerte alapvetően két módon állnak a weblap készítéshez a fejlesztők. Vagy ingyenes és mindenki számára elérhető tartalomkezelőt vesznek alapul vagy pedig saját maguk programozzák a cuccot az utolsó szögig. E két verzió között cirka 4-500.000 forint különbség van, tehát az egyszerű magyar vállalkozó azonnal az előbbit választja. És van még egy nagyon komoly oka annak, ha ismert és népszerű tartalomkezelőt használunk alapnak. Az ügyfél szabadsága. Bármikor foghatja a cuccot és átmehet a szemközti weblap készítőkhöz, azok ismerni fogják. Egy egyedileg fejlesztett cuccot pedig csak a fejlesztője ismeri, neki kell majd könyörögni ezerrel. Az persze, hogy ingyen elérhető, a valóságban annyit jelent, hogy bárki letöltheti a kb. 10-30 megás zip fájlt. De hogy utána mit kell tenni vele, azt homály borítja :-)

OK, tehát a rendkívül bamba ügyfél kap egy magyar nyelvű tartalomkezelőt, kap hozzá egy nagyon szép és elegáns designt-t, amit sablonnak hívnak. Már csak tartalom kéne. Na, az a legnehezebb. Végül sikerül lebeszélni róla, hogy a nagyon izgalmas "Üdvözöljük honlapunkon!" felkiáltás szerepeljen a weblap legértékesebb részében. Elmagyarázzuk neki, hogy a kutyát nem fogja érdekelni a cégtörténet (1991-ben alapítottuk a családnév káefténket, 2003. óta forgalmazzuk a macskagyökér írtót stb. stb.).

Végre megérti, hogy a három-öt legfontosabb terméke/szolgáltatása lesznek az első menüpontok, és erről szeretnénk anyagot kapni, fotókat is. Fotókból mindig 6 MB-s a legkisebb, persze, majd mi lekicsinyítjük, világosítunk rajta és persze kivágjuk a Feri belógó ujját is a képből.

Eltelik két hét és ügyfelünknek van egy normális, átlátható és használható honlapja, amit akár otthon, éjszaka is tud kezelni. De még mindig nem érti, miért nem elsőnek hozza a google. És akkor megtörténik a baj. De erről legközelebb :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://a-weblap-keszites.blog.hu/api/trackback/id/tr274496390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása